een kleine foetus (10 weken)

Samen met je partner wen je geleidelijk aan je zwangerschap.
Je partner kan zich onzeker voelen door de fysieke en emotionele veranderingen bij jou. Neem voldoende tijd om hierover te praten.
Spreek samen af wanneer en hoe je aan familie en vrienden gaat vertellen dat je zwanger bent.

Of je kan blijven werken tijdens je zwangerschap, hangt af van je toestand en van de arbeidsomstandigheden. Een beroep met zware lichamelijke inspanningen, giftige stoffen, blootstelling aan stralingen, … kan gevaarlijk zijn voor je baby.

Tijdens je zwangerschap kan je het best geen zware lasten tillen of slepen. Probeer niet voorover te buigen, maar buig door je knieën. Je beenspieren doen dan het grootste werk. Vraag hulp aan je partner.

Neem voldoende beweging. Tot het laatste trimester kan je de meeste sporten blijven beoefenen volgens je eigen mogelijkheden en afhankelijk van je sportprestaties vóór de zwangerschap. Pas indien nodig het tempo en de duur aan en vermijd uitputting. Neem ook genoeg suiker en vocht in.
Zwemmen, fietsen, wandelen en yoga zijn ideaal. Pas op voor stoten, springen, vallen en bruuske bewegingen. Vermijd daarom gevechtssporten, skiën en paardrijden.

Hormonen kunnen de huid uitdrogen. Heb je er last van, gebruik dan speciale schoonheidsproducten voor een droge huid.
Laat je huid maximaal ademen en gebruik niet te veel make-up. Die verstopt immers de poriën.

Sommige vrouwen krijgen donkere pigmentvlekken op hun voorhoofd, slapen, jukbeenderen en wangen, het zwangerschapsmasker. Vooral vrouwen van het donkere type kunnen er last van hebben.
Je kan dit niet voorkómen, maar wel beperken door niet te lang te zonnen en je gezicht altijd te beschermen met een hoed of zonneklep en met een zonnecrème met hoge beschermingsfactor.
Het zwangerschapsmasker verdwijnt meestal enkele weken na de bevalling.
Op je buik, billen, dijen en borsten kunnen zwangerschapsstriemen verschijnen. Dit zijn dunne, rode lijnen die na de bevalling zilverig wit worden en nooit volledig verdwijnen.
Je aanleg voor striemen is voor een stuk erfelijk bepaald, maar ook een plotselinge gewichtstoename kan zwangerschapsstriemen bevorderen.
Wrijf je huid vanaf het begin van je zwangerschap elke dag in met amandelolie of met een hydraterende crème. Draag een steunende beha, elastische steunkousen of een buikband in periodes van snelle groei. Snoep of eet niet te veel, anders gaat je totale lichaamsgewicht te veel toenemen.

Als er een reden is, kan de gynaecoloog of arts een onderzoek laten uitvoeren naar erfelijke of aangeboren aandoeningen. Dit kan zijn omdat er een aangeboren of erfelijke aandoening voorkomt in je familie of in die van je partner of bij een ouder kindje, omdat je zelf lijdt aan een bepaalde ziekte, omdat je op latere leeftijd zwanger bent, enz.
Deze onderzoeken geven informatie over de aan- of afwezigheid van de aandoeningen waarnaar gezocht wordt. Ze geven geen antwoord op de vraag of je kind voor de rest gezond is en of het geen andere aandoening heeft.
Voorbeelden:bloedanalyses (o.a. tripletest), echoscopische meting van de dikte van de nekplooi van de vrucht, uitgebreid echoscopisch onderzoek, vlokkentest, vruchtwaterpunctie.

De gynaecoloog of arts zal je vooraf uitgebreid informeren. Stel gerust al je vragen. Je kan dan op basis van deze informatie samen met je partner kiezen of je deze onderzoeken wil laten uitvoeren.
Probeer vooraf na te denken wat het voor jou en je partner betekent als een aangeboren aandoening bij je kindje wordt vastgesteld. Dit kan een rol spelen in je keuze om een diagnostisch onderzoek al dan niet te laten verrichten.

Als je geconfronteerd wordt met het feit dat je kindje (een verhoogd risico op) een aangeboren afwijking heeft, zit je met heel wat vragen zoals: Gaat het om een lichamelijke en/of mentale handicap?Wat zijn de overlevingskansen van mijn kindje? Welke behandelingen bestaan er voor mijn kindje? Wat is de herhalingskans bij een volgende zwangerschap? …

Met al je vragen kan je terecht bij je gynaecoloog, arts of specialist in aangeboren aandoeningen.

Van embryo tot foetus..
Het embryo is nu een foetus geworden. Je baby is klaar, alle organen zijn gevormd. Hij moet nu alleen nog verder groeien en zijn functies verfijnen.

De lever heeft zich flink ontwikkeld en de uiteindelijke nieren zijn al waar te nemen. Je baby plast: zijn urine wordt in het vruchtwater uitgescheiden.
Zijn gezichtje is duidelijk te zien, het is nu veel menselijker en bijna volledig af. De lippen zijn afgetekend en de oren lijken op twee kleine spleetjes. Ondertussen groeien de ledematen verder.

maand1tien.jpg

Posted by: Mama Beer | 04-25-2007 | 10:04 AM
Posted in: Kleine beer

No Comments »

No comments yet.

Comments RSS TrackBack URI

 

Leave a comment


View My Stats