Poohbeer-gekte

Gisteren was het (eindelijk) mijn beurt om mijn voorlopig rijbewijs gaan te halen. Gelukkig geen al te lange wachtrijen en bijgevolg was ik snel weer buiten.
Ik was eerst nog snel langs het Kruidvat gereden, ze hadden weer een leuke Pooh-beer set in huis gehaald en met die babyspulletjes moet je snel zijn. Spuuglapjes, een slaapzak en enkele bodiekes zijn toch nog mijn deel geworden, het box(park)deken en de badcapes waren al verdwenen. 🙁

Veel kleertjes gaan er waarschijnlijk niet op onze geboortelijst staan, er zullen zo al genoeg spulletjes zijn die we nodig hebben. We gaan er deze maand eens goed over nadenken want ergens begin augustus gaan we de eerste keer naar Cocinella om de lijst te bespreken. Een aantal dingen weten we al zeker, maar deskundige raad zal hier en daar welkom zijn. Zoals daar zijn: borstpompen voor het afkolven van mijn moedermelk bestaan in allerlei vormen en systemen. Welke zal het worden? Net zoals de vele babyfoons om uit te kiezen..
De enige zekerheden momenteel zijn de (baby)kamer, het park en de koets.

Het kriebelt ook enorm om eens te gaan informeren naar geboortekaartjes en -suiker. Omdat het ook voor ons nog een mysterie is kunnen we niet echt jongen-meisje kiezen, maar dat hoeft ook niet persé. Er zijn genoeg kaartjes en suikertjes die ‘neutraal’ zijn voor al de toekomstige ouders die zelf niet (willen) weten wat te verwachten tot het geboren is..

Vandaag heb ik een mindere dag, het korte stukje van het station naar het werk was er teveel aan, ik heb me meteen in onze makkelijke zetel gezet om te bekomen. Volgens Jurgen was ik helemaal bleek en was zelfs de kleur uit mijn lippen. Even een slecht moment gehad, maar een bijna slapeloze nacht kan er ook mee te maken hebben. Vanmiddag gaan we een wandelingetje maken, even naar buiten wat ‘frisse’ lucht halen.

kruidvat.jpg kruidvat1.jpg

Posted by: Mama Beer | 06-28-2007 | 11:06 AM
Posted in: mama beer | Comments (0)

19 weken (babyvet)

Sta je in profiel voor de spiegel, dan zie je heel duidelijk de veranderingen aan je lichaam. Je taille is verdwenen, maar ook je zelfbeeld is veranderd. Voel je je niet meer zo aantrekkelijk, praat er dan over met je partner. Zeg elkaar wat je voelt bij het idee om mama of papa te worden.
Seksueel contact kan in de meeste gevallen gedurende de hele zwangerschap. Je kan er even intens van genieten als vroeger en het schaadt je kindje zeker niet. De samentrekkingen van de baarmoeder tijdens het orgasme zijn niet gevaarlijk, integendeel: ze bereiden de baarmoeder voor op de bevalling.
Maak je ook geen zorgen over infecties: de baarmoederhals is afgesloten met een taaie slijmprop die alle bacteriën tegenhoudt. De baby zelf zit in een stevige vruchtzak, die bestand is tegen heel grote druk.
Geniet gewoon van elkaars gezelschap en zoek naar dingen die jullie allebei leuk vinden.

Kleine Beer gaat nu minder snel groeien. Hij zal nog wel zwaarder worden, maar op dit moment ontwikkelen zich vooral zijn afweersystemen:
Rond de zenuwen in zijn ruggengraat vormt zich een omhulsel om beschadigingen tegen te gaan.
Er ontstaat een primitief immuunsysteem als bescherming tegen infecties.
Speciaal vetweefsel helpt je baby voortaan om lichaamswarmte te produceren. Dit ‘bruin vet’ zet zich af rond de nek, aan de borst en aan het kruis. Dit blijft zo tot aan het eind van de zwangerschap.
Je baby meet nu ongeveer 21 cm en weegt 230 g.

Posted by: Mama Beer | 06-27-2007 | 10:06 AM
Posted in: Kleine beer | Comments (0)

Ik laat me niet kennen!

Gisteren mochten mama en papa opnieuw naar gyné Kathleen. Meteen kreeg mama een potje dat ze tegen volgende keer moet vullen (dat wordt mikken) om haar suiker te onderzoeken, want er bestaat zoiets als zwangerschapsdiabetes.
Nadien even op de weegschaal waar bleek dat ze één kilootje is bijgekomen tegen vorige maand, hoewel ik er voor zorg dat haar buikje al goed uitkomt gaan de kilootjes niet de zelfde toer op. 😉
Voor de eerste keer hebben ze me nu via de buik kunnen zien, mama was opgelucht met de koude gel op haar buik, geen interne onderzoekjes meer!
Papa had een videoband mee en zo hebben ze ook bewegende beeldjes mee naar huis mogen nemen. Het wordt moeilijker om me helemaal te zien want ik ben intussen toch al wat groter.. Gyne Kathleen heeft m’n hoofdje gemeten, bijna 4,5cm doorsnee, en ook m’n dijbeentje was zo’n 3 cm lang. Ik heb m’n ruggegraatje laten zien, m’n maagje en tenslotte m’n voetjes, maar dat waar iedereen zo benieuwd naar is… daar zullen ze op moeten wachten!
Ik lig lekker gezellig in ‘n bolletje met m’n rugje naar de camera, ze mogen veel weten en zien, één dingetje geef ik voorlopig nog niet vrij!

Tenslotte kreeg mama het resultaat van de Tripletest, 1 op 2575 wat betekent dat er een heel kleine kans is dat ik het downsyndroom heb.

Het was weer een fijne afsluiter voor mama en papa, na een dagje in de bruine zeep van Fata Morgana geplonst te hebben… 🙂

Posted by: Mama Beer | 06-23-2007 | 08:06 AM
Posted in: Kleine beer | Comments (0)

18 weken (gekke bekken)

Je hart werkt nu dubbel zo hard als voordien. Het moet immers voldoende bloed rondpompen om al je vitale organen van bloed te voorzien. Bijvoorbeeld je baarmoeder en je huid hebben twee keer zo veel bloed nodig als vroeger en je nieren 25% meer.
Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een meloen en je bent al een aantal kilo’s aangekomen. Neemt je gewicht echter te snel toe, dan worden je zwangerschap en bevalling moeilijker. Bovendien is het ook een hele opdracht om die extra kilo’s er later af te krijgen. Je moet niet op dieet gaan, maar je moet wel evenwichtig eten. Eet zeker niet voor twee.
Om gezond te blijven en niet te veel bijkomend gewicht te krijgen, mag je blijven sporten. Hou er wel rekening mee dat je lichaam nu meer zuurstof nodig heeft. Je zal sneller moe zijn dan vóór je zwangerschap. Hou daar rekening mee en pas zo nodig je programma aan.

Kleine beer kan voortaan zijn voorhoofd fronsen en grimassen maken. Zijn wenkbrauwen, wimpers en hoofdhaar groeien en krijgen kleur.
Je baby’s oren staan iets van zijn hoofdje af, zijn ogen staan recht naar voren en ver uiteen. Het netvlies op de ogen begint nu gevoelig te worden voor licht, maar de oogleden blijven nog even dicht.
Je baby slikt het vruchtwater in en plast het ook weer uit. Hij ‘ademt’ het in. De ‘echte’ zuurstof krijgt hij tot bij de geboorte via de placenta.

 maand18.jpg

Posted by: Mama Beer | 06-20-2007 | 09:06 AM
Posted in: Kleine beer | Comments (0)

naar de 20..

Stilletjesaan komt de energie terug.
Nu de drukke agenda voorbij is en ik de rijlessen achter de kiezen heb, kan ik terug op adem komen. Het enige dat nu nog telt is het volgende bezoek aan de gyné nu vrijdag, en de vakantie aan zee over enkele weken.
Het is misschien nog heel vroeg, maar het fenomeen ‘nestdrang’ begint op z’n gemakje door te breken. Een grote, radikale kuis dringt zich op.. 🙂

Nu ik 18 weken ben wordt het tijd dat ik nog wat zwangerschapkledij ga kopen. De enkele stukken die ik heb helpen me verder, maar als m’n buikje aan dit tempo blijft groeien kan ik binnen de kortste keren geen ‘gewone’ tshirtjes meer aan doen.
Nog even geduld en het is weer braderietijd, misschien kan ik dan nog wel enkele koopjes doen.
Dit weekend bij mijn ouders heb ik opnieuw heel het verhaal van mijn geboorte mogen aanhoren, hoewel er elke keer wel iets nieuws bijkomt lijkt het allemaal toch niet zo vanzelfsprekend te zijn dat ik op deze wereld rondloop. Na 3 zware miskramen bleek dat de babietjes zo goed als geen voedsel kregen van de moeder(koek) en dus niet levensvatbaar. Ook toen ze zwanger was van mij lieten de dokters al snel weten dat ze ‘het’ ging verliezen. De laatste 2 maanden heb ik inderdaad zo goed als geen voedsel gekregen, en een weekje vroeger dan voorzien kwam ik toch ter wereld. Met m’n 2 kilootjes heb ik nog een tijdje in de couveuse gelegen, maar ik heb al snel een mooie inhaalbeweging gedaan. Het kwam erop neer dat ze op het einde van haar zwangerschap net zo’n buikje had als ik nu (al heb) ..

Buiten de ochtendmisselijkheid heb ik helemaal geen klagen en is het wachten op een eerste duidelijk teken van leven. Vooral Jurgen wacht daar ongeduldig op. 🙂
Als het nog zo beweeglijk is als bij de vorige consultatie zullen we nog genoeg beweging voelen.

Posted by: Mama Beer | 06-18-2007 | 11:06 AM
Posted in: mama beer | Comments (0)

17 weken (energie)

Je voelt je vitaal en energiek. Bovendien begin je nu duidelijk te merken dat je zwanger bent. Kies daarom leuke en makkelijke kledij. Knellende kleren en hoge hakken zijn af te raden; hakken van ongeveer 4 cm zijn perfect.
Je huid krijgt meer pigment. Hierdoor krijgen je tepels een donkerder kleur. Ze kunnen ook beginnen te tintelen en erg gevoelig zijn. De adertjes aan de oppervlakte zijn duidelijker te zien.
Dit is het moment om met je partner te overleggen of je borstvoeding dan wel flesvoeding zal geven.

Borstvoeding is goed voor je baby:

 • Ze voorkomt infecties en koemelkallergie.
 • Ze is op elk moment perfect aangepast aan de behoefte van je baby.
 • Ze schept een unieke band tussen jou en je baby.

Borstvoeding is goed voor jou:

 • Ze bevordert het samentrekken van de baarmoeder na de bevalling.
 • Ze verkleint de kans op borstkanker en eierstokkanker (vanaf minstens 3 maanden borstvoeding).

Om je te helpen bij je keuze, kan je samen met je partner een of meer infoavonden volgen. Kijk op http://www.kindengezin.be/ of bel naar het algemene nummer 02 533 12 11 voor een lijst van de provinciale afdelingen. Daar kan men je vertellen waar je terechtkan voor de infoavonden.

Kleine Beer begint er ‘menselijker’ uit te zien en alles groeit nu in de juiste verhoudingen. Bijvoorbeeld zijn benen worden langer dan zijn armen.
Je kindje krijgt ook meer vet. Dit is belangrijk voor zijn lichaamswarmte en zijn stofwisseling.
Er ontstaat een verbinding tussen spieren en zenuwen. Krijgen de spieren prikkels om samen te trekken of te ontspannen, dan kunnen de ledematen de gewrichten laten bewegen. Je baby’s handjes kunnen elkaar dus aanraken en ze kunnen ook een vuist maken. De bewegingen worden nog niet door de hersenen geregeld. Soms kan je ze voelen, maar niet altijd.

Je baby meet nu ongeveer 19 cm en weegt 200 g.

Posted by: Mama Beer | 06-13-2007 | 09:06 PM
Posted in: Kleine beer | Comments (0)

16 weken (voelvingertjes)

Je hormoonspiegel schommelt nu minder fel, waardoor je je minder kwetsbaar voelt.

Heb je in het begin vaak moeten braken, dan zal je je nu veel beter voelen. Toch blijft het gedurende je hele zwangerschap moeilijk om voedsel te verteren. Je groeiende baarmoeder oefent namelijk meer druk uit op je maag. Dit zorgt voor zure oprispingen en een opgeblazen gevoel.

Tips om dit te vermijden:

 • Eet rustig en kauw goed.
 • Gebruik meer kleinere maaltijden.
 • Vermijd vetrijk voedsel.
 • Pas op met sterke koffie, scherpe kruiden en zure voedingsmiddelen (bv. fruitsap).
 • Vermijd dranken met prik.
 • Zit goed rechtop terwijl je eet, zo krijgt je buikholte meer ruimte.
 • Heb je vooral ’s nachts last van brandend maagzuur, eet dan niets meer vlak voor het slapengaan. Slaap eventueel met een extra kussen onder je hoofd.
 • Gebruik zeker geen medicijnen op eigen houtje.

Kleine Beer’s voorarmen beginnen te groeien. Voordien leken ze rechtstreeks aan de romp vast te zitten, nu kunnen ze elkaar bijna raken. De handjes zijn ook al volledig gevormd.
De tastzin is al vergevorderd: in de vingers zijn de huidzenuwen al aanwezig. Raakt je baby bijvoorbeeld de navelstreng toevallig met zijn handjes, dan zal hij ertegen duwen.
De ogen zijn nu al heel goed ontwikkeld. De oogleden gaan wel nog voor een paar maanden dicht.
Je kindje is nu ongeveer 16 cm lang en weegt 150 g.

Posted by: Mama Beer | 06-06-2007 | 10:06 AM
Posted in: Kleine beer | Comments (0)

Boost!

Ik wacht nog steeds vol ongeduld op de zogenaamde energieboost die je na de eerste 3 maanden zou krijgen.. Intussen ben ik 16 weken oftewel 4 maanden en het mag nu wel eens.

Toen Jurgen gisteren van zijn autoritje terugkwam lag ik voor dood in de zetel. Ik had nog in m’n bedje willen kruipen maar dat lukte niet meer.. Toen ik tegen half acht wakker werd lag ik nat in het zweet en had ik (nog steeds) hoofdpijn. De laatste tijd is die hoofdpijn een teken van vermoeidheid en als ik me niet even neerleg raak ik er niet makkelijk van verlost. Mijn lichaam was volop bezig geweest met het Chinezen te verwerken (zie D&D blog) en hoewel ik zowieso al een hogere temperatuur heb had ik het gisteren heel zwaar. In mijn slaap had ik bovendien een dekentje over mij heen getrokken en dat was er net teveel aan. 🙁

Intussen is gebleken dat de ochtendmisselijkheid ook een eigen programma heeft. Tijdens de werkweek sta ik gegarandeerd mijn ontbijt weer buiten te werken, maar in het weekend heb ik er totaal geen last van.. Ik ben ook voor het eerst sinds lang weer mee boodschapjes gaan doen, en ik ben helemaal niet mottig geworden. 🙂

We zijn weer even langs de Cocinella geweest, ik wilde toch weten hoelang het duurt voor een Stokke geleverd wordt, want ik heb al verhalen gehoord van ‘maanden’ en een koets is nu toch iets dat op tijd in huis moet zijn. Blijkbaar maken ze zich sterk dat het binnen de 6 weken geleverd wordt, maar begin september komt Stokke met iets nieuws en als we tot dan wachten zijn we nog op tijd. Wat dat nieuw is wist de mevrouw ons nog niet te vertellen, maar als we het ‘oude’ systeem wilden was dat ook geen probleem. Benieuwd!
Ook weer even langs de parkjes gegaan en daar staat de keuze ook vast. Ik zou nu al willen bestellen, maar Jurgen houdt me tegen. 😉
Hij wil eerst de kinderkamer af hebben.. maar dat zal nog even duren vrees ik.

Posted by: Mama Beer | 06-04-2007 | 11:06 AM
Posted in: mama beer | Comments (0)

 


View My Stats