ILAH

De ontstaansgeschiedenis van een naam…

Inge Liesbeth Alfonsina Heremans zijn de namen die leiden naar ILAH.

inset_inge_heremans_cmyk.jpg De slavin en de meesteres van de Vlaamse strip. Ze studeerde filosofie in Leuven en tekent sinds meer dan tien jaar het leven zoals het is volgens Cordelia, haar meest intieme vriendin.
Geboren op 25.01.1971 in Leuven, studeerde Toegepaste grafiek in Sint-Lukas en nadien Licentiaat in de filosofie in de KU Leuven.
Inge Heremans is de grafische erfgenaam van de in 1996 overleden Nicole Van Goethem, de grande dame van de animatiefilm.

Ilah tekent de strips Cordelia, Claus (nadien Ivan) en Mira die respectievelijk in De Morgen, Menzo en Flair verschijnen. De Cordelia-strips zijn voor het eerst gebundeld en voorgesteld in Leuven in 2001.
Haar strips waarin Cordelia zichzelf en haar kleine wereld permanent ondervraagt dragen de titels: Cordelia, Het vieste van Cordelia, Cordelia kan ze kussen, Cordelia oraal, Cordelia komt overal, Cordelia haar goesting en tenslotte: Cordelia klopt hart.
In oktober 2007 kwam Cordelia nr 8 uit: Vrijgevlochten.

Cordelia heeft ook een zus: ‘Mini’ verschijnt maandelijks in ‘Klap’, een kinderactualiteitenmagazine uitgegeven door ‘De Eenhoorn’.
In maart 2003 begon ‘Cordelia’ een carrière in Goed Gevoel en sinds juli 2003 tekent ILAH voor Flair wekelijks ‘Mira’.
Mira is duidelijk jonger dan Cordelia, ze heeft nog ietsje meer te ontdekken. Over de liefde, venten, relaties,… Maar dat betekent allerminst dat zij een naïef groentje is. Ze reageert net zo scherp als Cordelia, kan ook al eens een grote bek zetten, moet zich ook al eens door een melancholische of eenzame bui slepen of reageert giftig als ze niet de aandacht krijgt die ze denkt te verdienen.
De eerste Mira-bundel verscheen in mei 2007.

Cordelia is in elk geval niet autobiografisch in die zin dat het over Inge Heremans gaat. Ik beschouw haar echt als een alter ego. Dus een andere ik of een andere dàn ik. Ze heet dan ook Cordelia, niet Inge. Dat ze enigszins op mij lijkt, is logisch. Ze zit in mijn vingers en hoofd en als ik haar wil tekenen is dat handig.

http://www.ilahcordelia.com
http://www.oogachtend.be/Ilah.html

 

ilah_heiligschennis.jpg

Posted by: Mama Beer | 09-21-2007 | 11:09 AM

1 Comment »

  1. […] wil weten over de keuze van de naam moet de pagina “ilah” aan de rechterkant die “Ilah” noemt eens […]

Comments RSS TrackBack URI

 

Leave a comment


View My Stats