Na de woordjes nu ook…

Beeldjes!
Vanaf nu is er ook een Album van Kleine Beer waar alvast echo’s en bolle buiken te zien zijn. Na het aftellen op de banners is er nu ook een zichtbaar groeiend buikje.
😉

Posted by: Mama Beer | 07-31-2007 | 09:07 AM
Posted in: mama beer | Comments (0)

Mijlpaal

24 Weken ver oftewel 6 maanden zwanger, en dat wordt nu ook erkend door de NMBS. Vanaf nu mag ik op vertoon van een attestje in eerste klas reizen, en dat voor de prijs van 2de klas. Niet dat ik dit elke dag ga doen, maar bij warmer weer en drukkere treinen zal dit zitje welkom zijn. Ook op weg naar m’n ouders is het veel drukker op de trein en zal ik het niet laten om gebruik te maken van dit bolle-buiken privilege. 😉
We mogen ook de aanvraag tot kraamgeld indienen hoewel dit pas na de zevende maand zal worden uitbetaald. We gaan deze centjes alvast voorbehouden voor de kinderkamer en spulletjes die we al in huis moeten halen zoals matrasjes, dekentjes of andere praktische dingen.

Intussen wordt er zowat dagelijks aan fitness gedaan in m’n buikje. Een fijn gevoel, alleen ‘s nachts is dat minder leuk. 🙁
Het toiletbezoek is gevoelig aan het vermeerderen (ook ‘s nachts) en vermits er dan weer meer plaats is in het buikje duurt het even voor we weer rustig in slaap vallen. Ook het draaien van kant wordt meer en meer een opdracht, en nu ik elke keer een kussentje mee verhuis (om de buik te ondersteunen) is het een heel gewoel.
Wat er precies allemaal verandert binnenin weet ik niet, maar ingewanden en organen moeten duidelijk inbinden in plaats en dat heb ik gisterenavond geweten. Net in bed kreeg ik te maken met golven van zuuroprispingen en melk drinken helpt maar eventjes de keel verzachten. Zowieso wordt aangeraden zoveel mogelijk op je linkerkant te liggen (beste bloeddoorstroming naar het schijnt) en vannacht kon ik moeilijk anders want dat was de enige manier om van de oprispingen gespaard te blijven.
Kort gezegd, ik heb weinig slaap gehad en dat zal zich deze namiddag wel weer wreken.

Zaterdag zijn we nog ‘ns naar de markt geweest, maar we zijn toch nog even langs het Kruidvat gegaan (sokjes) en naar de C&A (tshirtje en pulletje) want we konden het niet laten, hoewel het vooral op voorstel van Jurgen was. Om dan weer voor de rekken te staan en niet weten wat te kiezen 😉 . De wintercollecties zien er dan ook allemaal tof uit, ofwel zijn wij gewoon zo zot.
Klerenhangertjes zouden handig zijn, dan kan ik alles netjes in onze kast hangen tot de kinderkamer er staat. Of gewoon geen kleertjes meer kopen zou ook een oplossing kunnen zijn 😀 .

Zes maanden, het begint te tellen, en ook een beetje te wegen…

Posted by: Mama Beer | 07-30-2007 | 11:07 AM
Posted in: mama beer | Comments (0)

100 dagen!

Vanaf 20 weken mag je beginnen aftellen zeggen ze altijd en intussen ben ik nog net geen 24 weken ver (oftewel 6 maanden) en heb ik nog volgens de gemiddelden 100 dagen te gaan. 🙂
Het gebeurd al eens dat ik terugdenk aan de dagen dat het afwachten was tot zwangerschapstest-tijd, en de eerste toch wel onzekere weken tot de bevestigende echo een klein bolletje toonde met een enorme hartslag.
Intussen is dat klein bolletje al wat gegroeid en wordt er stevig met armpjes en beentjes gewerkt (zoals deze namiddag).
En het wordt nog concreter, gisteren zijn we naar de infosessie over Borstvoeding geweest in het ASZ. Dan zit je tussen 4 andere bolle buiken en heb je het over aanleggen, zuigreflexen, afkolven en lekjes en in gedachten stel je je voor dat je al volop in de voedingen zit terwijl een verpleegster naast je staat toe te kijken of het allemaal goed verloopt, want het is zeker in het begin een toch wel ietwat technische aangelegenheid, tenzij je een natuurtalent bent. 😉
En de kindjes die in bad geboren worden zijn meestal kwieker en vinden sneller hun voedingsbron dan tafelkindjes (om het cru te zeggen) volgens de vroedvrouw, dus hoop ik nu nog meer op een waterbevalling of zoals de vroedvrouw zei: in’t bad gaan.

Er duiken wel meer van die praktische vragen op, over de bevalling bijvoorbeeld en de nazorg. Maar we hebben nog een rondleiding op de materniteit tegoed en ik vermoed dat we daar ook nog veel zullen leren.

Vanmiddag zijn we, voor de verandering, naar de Mothercare geweest want ik had er van de week iets zien hangen dat ik tof vond: een jeansbroekje (m/v?). Natuurlijk is het daar niet bij gebleven want de herfst/wintercollectie was net uitgehangen en dat maakte het kiezen niet makkelijk. Tot nu toe hadden we vooral body’s en pyjama’s gekocht en dus werd het tijd om eens iets anders aan onze kleine collectie toe te voegen.
Vooral Jurgen had het moeilijk met kiezen, alles was lief en tof en mooi.. maar dat heb je zo met die kleine spulletjes. 🙂

Intussen zijn onze wegen bezaaid met andere bolle buiken, koetsen en kinderwagens en kleine prutsen die schoorvoetend achter mama lopen. Dat die 100 dagen maar snel voorbij zijn… 😉

babybear.jpg

Posted by: Mama Beer | 07-27-2007 | 04:07 PM
Posted in: mama beer | Comments (0)

buikgevoel

Je zit dan zo te wachten tot je de eerste keer het leven in je buikje kan voelen, en in het begin weet je natuurlijk niet of het nu je wispelturige darmen zijn of dat er iemand met handjes of voetjes duidelijk maakt dat ze er zijn.
Het is nu zo’n 2 weken dat ik leven voel, en dat is wel fijn. Het voelt als bellenblaasjes die uiteenspatten, maar soms spatten ze net iets te hard.
Het kan ook gebeuren dat je zo graag wil slapen en je lekker in je bedje ligt, dat er net iemand beslist nog wat gymoefeningen te gaan doen. Hopelijk kennen ze binnenkort hun uren een beetje beter en volgen ze mama.

Het is vooral als ik ontspannen in de zetel zit, of zit te computeren dat ik beweging voel. Tijdens het wandelen voel ik soms wel eens protest, ik kan me voorstellen dat het ongezellig klotsen is in het warme moederwater, maar het is tegelijk ook een geruststelling.

Gisteren zijn we bij Bolton Copy langs geweest. Zij hebben zowat anderhalf jaar geleden onze trouwkaartjes gedrukt en we waren heel tevreden. Niet vergeten dat ze de kaartjes in Nederland hebben moeten halen wegens niet meer in de Belgische collectie.
We weten heel goed wat we niet willen, geen heftige kleuren zoals je die de laatste tijd veel ziet en die samengaan met de intussen beu geziene eendjes-doopsuiker. Maar ook weer niks te saai zoals bijna volledig witte kaartjes met een klein tekeningetje.
Er stonden zo’n 13 boeken waar we uit konden kiezen, en de ene ging al sneller dan de andere wegens helemaal niet naar onze zin of net wel een aantal kandidaten.
Het was bovendien schiften op schrijfruimte want onze tekstjes waren al eventjes klaar en vooral Jurgen wilde daar niet vanaf wijken (het gedichtje moest ten alle koste erbij).

Natuurlijk bleek na meer dan een uur dat ons eerste gedacht niet te meer te veranderen was, en dus grepen we terug naar het eerste boek. Noem het ook maar buikgevoel..
Nog een beetje puzzelen met de tekstjes en we zagen het wel zitten.
De vrouw van de drukker heeft een kopietje gemaakt van de kaart zodat we thuis nog even konden puzzelen met de tekststukjes om zeker te zijn, en dat heb ik dan ook gedaan. Alles paste perfect en we zijn allebei heel tevreden en meer dan 100% overtuigd van onze keuze…
Nu nog eens langs om te bevestigen en ook dat is weer klaar. Tot de geboorte, want dan moet Jurgen met hulp (van oma?) alles nog in elkaar knutselen.. 🙂

Posted by: Mama Beer | 07-26-2007 | 12:07 PM
Posted in: mama beer | Comments (0)

23 weken (maak plaats!)

Je baby groeit nog steeds en zo ook je baarmoeder, met als gevolg dat je ribbenkast ongeveer 5 cm omhooggeduwd wordt. De onderste ribben spreiden zich ook meer naar buiten, wat pijn kan veroorzaken.

Je baby drukt ook tegen je maag. Hierdoor krijg je soms last van brandend maagzuur.

• Eet meerdere kleine maaltijden per dag.
• Neem je tijd: eet langzaam en kauw goed.
• Vermijd sterke koffie, zure en bruisende dranken.
• Kies geen vette, zure of pikante spijzen.
• Let goed op je houding wanneer je eet: zit goed rechtop, leun niet voorover.
• Neem nooit medicatie op eigen houtje. Vraag altijd eerst advies aan je gynaecoloog, arts of vroedvrouw.

Ga nu al na welk meubilair en welke spulletjes je nodig hebt voor je baby. Kan je materiaal lenen van familie en vrienden of moet je alles kopen? Waar let je op bij de aankoop van kledij, meubilair en andere benodigdheden, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid? Wat is echt nodig en wat is bijzaak? Leg je een geboortelijst in een winkel?

Kleine Beer’s organen beginnen zich langzaamaan voor te bereiden op hun toekomstige functie. Zo zorgt de lever o.a. voor de afbraak en de verwerking van bilirubine, een afbraakproduct van de bloedcellen.

De bloedcellen van je ongeboren kindje worden heel snel afgebroken. Hierdoor produceert je kindje dus ook meer bilirubine. Hiervan kan maar een deel omgezet worden door je baby zelf. De rest komt in jouw bloed terecht en wordt dan door jouw lever verwerkt. Is je baby te vroeg geboren, dan is zijn lever misschien nog niet voldoende rijp om zelf de bilirubine te verwijderen. Dit zorgt dan voor hoge concentraties in zijn bloed. Je herkent dit aan de gele huidskleur en aan de gele ogen. Met lichttherapie (blauw licht) wordt de kleurstof dan wel afgebroken.

Je baby wordt molliger en het donshaar op zijn lichaam kan wat donkerder worden. De oogleden en de wenkbrauwen van je kindje zijn al flink ontwikkeld.

Posted by: Mama Beer | 07-25-2007 | 09:07 AM
Posted in: Kleine beer | Comments (0)

mooie beeldjes

Een bezoek aan de gyné is telkens weer spannend.
Hoe gaat onze kleine beer liggen, is alles nog goed op schema, werkt het maagje en klopt het hartje nog steeds op tempo..

Kleine Beer ligt lekker gezellig met het hoofdje naar beneden en met de poep omhoog. Nu weet ik hoe het komt dat ik al eens een pijnlijker gevoel onder de navel heb als ik me wat vooroverbuig en hoe het komt dat ik zo mooi het hartje kon voelen.
De centimeters, kilootjes en omtrekken zitten allemaal mooi op schema. Een goed algemeen gemiddelde voor de leeftijd van 22 weken en 5 dagen. 🙂
Het maagje werkte volop en het hartje klopte als een drilboor. De schedelomtrek was ook goed en de hersentjes waren ook mooi te zien. Alleen de hartkamertjes waren nog niet zo heel duidelijk, maar volgende keer zou dat wel moeten lukken.
Van het hoofdje naar het buikje en zo naar de beentjes. Die lagen mooi gekruist en de voetjes waren heel mooi te zien. Als ik één van dees een stampje krijg weet ik vanwaar het komt. 😉

Onze gyné heeft de tijd genomen om alles nog eens te overlopen en te meten, maar het bleef angstvallig stil over wat we de vorige keer nog niet konden zien. Ik dacht iets gezien te hebben, en Jurgen bleek nadien ook iets opgemerkt te hebben, maar de echobeurt was voorbij en dus stelde ik maar de vraag. Ja, ze had gezien wat het was… (en en??) Het antwoord was behoorlijk cordaat en kwam overeen met wat Jurgen en ik gezien hadden, hoewel we geen specialisten zijn..

Jongen of meisje, voor ons was het belangrijkste dat alles nog ok is en dat ik niet te klagen heb behalve (en ik val in herhaling) de ochtendmisselijkheid. Mijn bloeddruk was nog steeds normaal (121 op 83) en mijn gewicht valt ook mee, tot nu toe ben ik iets meer dan 3 kilo bijgekomen hoewel je zou denken dat het meer is gezien de nu toch al redelijke omvang van m’n buikje. 😀
Kleine beer zelf is inmiddels zo’n halve kilo zwaar..

En ja, geen afspraak bij de gyné zonder een bevalling tussendoor.. of zoals vandaag 2 bevallingen. Bijgevolg hadden we zo’n uur vertraging en begon een licht hongergevoel op m’n kalmte te werken. Even voor we binnenmochten liet ook kleine beer merken dat er honger heerste: de vuistjes (wist ik nadien) deden hun werk. De eerste vraag of ik nu al iets voelde was dus positief beantwoord.

Bij gyné Kathleen zat er ook een stagiair maar buiten mijn plasje controleren was het vooral toekijken. Om het interessant te houden mag ik tegen volgende keer weer een potje inleveren… 🙁

De secretaresse heeft maar meteen 3 afspraken geboekt, tot in oktober. Maar intussen weten we nog wat doen. Volgende week kaartjes kiezen en begin augustus de geboortelijst gaan opstellen.. oef oef!
Intussen kunnen wij wennen aan het idee dat er binnen een aantal maanden een (???) ons uit onze slaap houdt. 🙂

Posted by: Mama Beer | 07-20-2007 | 06:07 PM
Posted in: mama beer | Comments (0)

Balou

Vandaag, tussen het verven door hebben we een pauze genomen om even naar de Paradisio in Hofstade te rijden. We hadden er in mei tijdens de Babydays al een mooie baby/kinderkamer gezien voor een al bij al schappelijke prijs.
Het werd nu stilletjesaan tijd om nog eens langs te gaan en eventueel te bestellen als we het nog steeds als eerste keuze bekeken.

Natuurlijk moesten we niet lang nadenken, en zoals Jurgen zei: altijd bij het eerste gedacht blijven.
Het is louter toeval, maar in onze Pooh-geïnspireerde babykamer komt nu een meubelensemble te staan dat de naam “Balou” heeft meegekregen, naar de rondbuikige beer van het Jungle Boek. We hebben buiten een bedje, kleerkast, commode en nachtkastje ook ineens een boekenkast bij gekocht. Daar kunnen dan alvast voorleesboekjes komen te staan en natuurlijk beertjes.
Nu is het zo’n 8 weken wachten op een belletje, dan mogen we de pakketjes gaan halen om thuis in elkaar te steken. Tegen dan ben ik zo’n 30 weken…

Nadien is Jurgen nog even langs de drukker gereden om wat info. Daar vragen ze liefst zo’n 2 maanden op voorhand langs te komen om een keuze te maken, maar liefst nog vroeger. Als we één dezer nog een openingetje vinden gaan we dus ook daar langs om geboortekaartjes.
Ik zie het niet meteen zitten om zelf iets te ontwerpen, mijn creativiteit laat de laatste maanden wat te wensen over, en er zijn genoeg mooie kaartjes waar het al moeilijk uit kiezen zal worden, maar de tekstjes heb ik wel al klaar.

Intussen zijn we allebei reuze benieuwd of onze kleine beer blauw of roze zal kleuren… morgen weten we hopelijk meer… 😉

 baloukamer.jpg

Posted by: Mama Beer | 07-19-2007 | 07:07 PM
Posted in: mama beer | Comments (0)

troetelpeter

Na een weekje vakantie is het nu een weekje werken voor mama en papa. Ondanks het mooie weer en het uitnodigend zonnetje zitten ze sinds zondag volop in het vliesbehang en de verf.
Mama mocht eigenlijk niet helpen van papa want die lijm voor het behang rook vreselijk (naar het schijnt) maar mama wil er niets van weten en trekt nog liever alle ramen open voor frisse lucht dan papa alleen te laten sukkelen. 😉

Intussen zijn ze volop aan het verven, maar omdat het vliesbehang graag poohkleurtjes eet moest papa eerst nog een voorraadje bijhalen.
Mama neemt af en toe wat rust, maar omdat ze toch wat ongeduldig is en graag mijn kamertje afheeft doet ze toch naarstig verder.

Gisterenavond zijn ze op tijd gestopt, hebben alles opgeruimd, gegeten, een doucheke genomen en hebben ze een avondwandelingetje gemaakt om nu ook een peter voor mij te zoeken.
Ook hier de verleiding van petit Lu-berenkoekjes en een kleine opdracht die meter ook had gekregen: een puzzeltje in elkaar steken.
Mama en papa hadden het niet makkelijk gemaakt, ze hadden een hoop beren bij elkaar gegooid en daar een foto van gemaakt. Met een leuk tekstje erop was de puzzel compleet!

Mama en papa zijn blij, want ze hebben een meter en peter voor mij!
😀

Intussen laat ik me af en toe eens voelen, en mama heeft ontdekt waar ze m’n hartje kan voelen kloppen in haar buik (net onder haar navel). Ik hou me voorlopig nog rustig..

Vrijdag komt dokter Kathleen nog eens piepen en mama en papa hopen natuurlijk dat ik m’n geheim deze keer wel ga prijsgeven. Oma Nicole heeft dit weekend alleszins nog eens geprobeerd te achterhalen wat ik ben (goeie vraag hé) en vooral hoe ik ga heten.
“Het zal wel weer iets speciaals zijn… Zie maar dat we het kunnen uitspreken”

Net over halfweg.. nog even geduld oma’s en opa’s.. 🙂

Posted by: Mama Beer | 07-18-2007 | 03:07 PM
Posted in: Kleine beer | Comments (0)

22 weken (music maestro!)

Rond deze periode kan je last krijgen van kortademigheid en duizeligheid. Je baarmoeder groeit immers fel en drukt steeds harder op de grote bloedvaten en op de longen. Probeer de last te beperken door in zijligging te slapen. Sta ook niet te bruusk recht vanuit een liggende of zittende houding.

Je kan al tijdens je zwangerschap met je baby beginnen te communiceren. Je partner en je andere kinderen mogen ook meedoen. Na de geboorte zal je baby de stemmen van zijn huisgenoten herkennen. Bovendien is iedereen zo beter voorbereid op de komst van de nieuwe baby.

Wil je in een kraamkliniek bevallen, bespreek tijdig je verblijf. Vraag een onthaalbrochure waarin de dienstverlening, de dagindeling, de bezoekuren, enz. vermeld staan. Ga na wat je moet meebrengen voor jezelf en voor je baby. Informeer je over de erelonen van de artsen (gynaecoloog, kinderarts, enz.) en vraag welk gedeelte van de ziekenhuiskosten die je zelf moet betalen. Ga ook na of de toegangswegen ’s nachts en overdag dezelfde zijn. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Veel kraamklinieken organiseren samen met Kind en Gezin infoavonden voor aanstaande ouders. Daarbij hoort ook een rondleiding in de verloskamer en op de kraamafdeling. Meer informatie krijg je in je lokale regiohuis. Zoek het adres op via www.kindengezin.be .

Je kan nu al het kraamgeld aanvragen. De laatste werkgever van je partner moet je daartoe een formulier geven. Heb je geen partner of werkt je partner als zelfstandige, dan moet de aanvraag via jouw werkgever verlopen. Vul het formulier in (laat het aanvullen door je gynaecoloog of arts) en stuur het naar het kinderbijslagfonds. Meer informatie hierover vind je op www.kindengezin.be onder ‘KinderKwesties’.

Kleine Beer hoort geluiden binnen in je lichaam, maar hij neemt ook geluiden waar van buitenaf. Deze geluiden worden wel gedempt door het vruchtwater, maar toch vangt je kindje nog veel op. Het reageert hierop door hard te schoppen.

Je kindje hoort het bloed door je aderen stromen. Het hoort je hartslag, je ademhaling en het gerommel van je maag. Vanaf dit moment luistert je baby ook naar geluiden, ritme en melodieën buiten jouw lichaam. Je kan een belletje om je hals dragen en je mag gerust tegen je ongeboren kind praten en zingen. Je partner en je andere kinderen mogen meedoen. Na zijn geboorte zal je baby deze geluiden herkennen en zal hij erdoor gerustgesteld worden. Hij voelt zich veilig en geborgen.

Je baby slikt vruchtwater in. Een deel hiervan blijft onverteerd achter in zijn spijsverteringsstelsel. Heeft je baby het benauwd, dan kan er wat van dit ‘meconium’ in het vruchtwater terechtkomen. Daarom moet er tijdens de bevalling goed op de kleur van het vruchtwater gelet worden.

Je kindje is nu ongeveer 27 cm lang en weegt 500 g.

Posted by: Mama Beer | 07-18-2007 | 11:07 AM
Posted in: Kleine beer | Comments (0)

21 weken (drinkebroertje m/v)

Veel zwangere vrouwen hebben soms rugpijn. Misschien is dit bij jou ook het geval. Je zwangerschap vordert en je buikje wordt hoe langer hoe ronder. Daardoor verplaatst het zwaartepunt van je lichaam zich meer naar voren. Je gaat je gewrichten anders belasten en je rug hol trekken. Na lichamelijke inspanningen zoals wandelen, staan, buigen en tillen krijg je dan last van je rug.

Je lichaam produceert meer hormonen. Een van de gevolgen daarvan is dat de kraakbeenverbindingen van het bekken soepeler worden. Dit zal de bevalling vlotter doen verlopen, maar op dit moment zorgt dit soms voor pijn in je bekken.

Tips om rug- en bekkenpijn te voorkomen:

  • Hou je gewicht onder controle en blijf op je voeding letten.
  • Beweeg voldoende.
  • Beperk het bukken en het tillen. Buig niet voorover, maar buig altijd door je knieën.
  • Verzorg je houding als je rechtop staat: maak geen holle rug, maar kantel je bekken naar achteren en gebruik je buikspieren. Moet je lang blijven staan, zorg dan dat je gewicht verdeeld is over beide benen en hou je voeten stevig op de grond.
  • Draag geen hoge hakken (ongeveer 4 cm is perfect).
  • Neem een goede houding aan om te rusten: lig op je zijde met je onderste been gesterkt en je bovenste been gebogen. Plaats eventueel een kussen onder je buik en tussen je benen.
  • Raadpleeg een kinesitherapeut met ervaring in zwangerschappen.
  • Heb je pijn bij het lopen, zitten, staan, bukken, bij plotse bewegingen of bij het omdraaien in bed, dan dan kan je het best advies vragen aan je gynaecoloog, arts of vroedvrouw. Dit kan immers wijzen op een bekkeninstabiliteit. Ook als de rugpijn een tijdje blijft duren, ga je het best op consult. Blijvende rugpijn kan ook een gevolg zijn van ernstige nierproblemen.

Tijdens je zwangerschap ben je vatbaarder voor urineweginfecties. Het spierweefsel rond je urinewegen verslapt en je baarmoeder drukt op je blaas. Daardoor blijft er makkelijker urine achter na het plassen. Die kan dan blaasontstekingen veroorzaken. Heb je een infectie, dan is plassen vaak pijnlijk en heb je het gevoel dat je voortdurend naar het toilet moet. Zorg daarom dat je voldoende drinkt en hou je urine niet te lang op. Denk je dat je een blaasontsteking hebt, raadpleeg dan een arts.

De huid van je baby is nog steeds rimpelig, dikker dan voordien en minder rood. Er groeit ook meer haar op zijn schedel. De huid van je baby bestaat uit twee lagen: de opperhuid en de lederhuid. De opperhuid wordt dan opnieuw onderverdeeld. Een van die lagen zorgt ervoor dat de vingertoppen, handpalmen en voetzolen unieke, erfelijk bepaalde patronen krijgen. De lederhuid heeft kleine uitstulpingen en bevat bloedvaatjes of zenuwen. Voor de rest bestaat de lederhuid vooral uit vet.

De spijsvertering van je baby is al zo ver ontwikkeld dat hij vruchtwater kan inslikken. Daaruit neemt je kindje veel water op. De rest gaat naar de dikke darm.

Posted by: Mama Beer | 07-13-2007 | 07:07 PM
Posted in: Kleine beer | Comments (0)

« Previous Entries  


View My Stats