2 hartjes (8 weken)

Je kan nog niet zien dat je zwanger bent. Over je hele lichaam ben je misschien een kilootje bijgekomen, maar in de komende weken zal dit wel veranderen.

De bloedtoevoer naar de vagina en de vulva neemt toe, waardoor ze een purperen kleur krijgen.
De wanden van de vagina worden zachter en slapper en de totale afscheiding uit je vagina neemt toe.
Vanaf het schaambeen tot iets boven je navel, soms zelfs tot aan je borstbeen, verschijnt er een donkere zwangerschapslijn. Die lijn kan wel 1 cm breed worden.
De zwangerschapslijn verdwijnt meestal na de bevalling.

Je haar en nagels kunnen veranderen. Sommige vrouwen krijgen een prachtige, glanzende, volle haardos terwijl anderen dof, vet haar krijgen.
Je nagels kunnen sterker worden of juist meer splijten en afbreken.
Na de zwangerschap verdwijnen deze verschijnselen.

Bij abnormaal bloedverlies, buikpijn, heel pijnlijke borsten en misselijkheid moet je onmiddellijk je arts of gynaecoloog raadplegen.
Deze symptomen kunnen wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
De meeste buitenbaarmoederlijke zwangerschappen worden rond de 6de tot de 8ste week vastgesteld. Daarom is het belangrijk om je dokter op de hoogte te houden van alle mogelijke symptomen.

Bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap wijst soms op een dreigende miskraam. De bloeding kan gepaard gaan met krampen en pijn. Je kan de pijn vergelijken met menstruatiepijn, je kan ook lichte pijn in de rug hebben.
Een miskraam wordt door de omgeving soms niet begrepen. Daarbij zijn gevoelens van onzekerheid, angst, twijfel heel normaal.
Geef jezelf of je partner niet de schuld van een miskraam. Vaak is de oorzaak te vinden in de natuur zelf: een “natuurlijke” selectie zorgt ervoor dat levensvatbare kinderen geboren worden. Het is bijna onmogelijk om na te gaan wat je allemaal gedaan of gegeten hebt.

Hartje Klop…
De bevruchting dateert van zes weken geleden. Het embryo lijkt al op een mensje en is voortdurend in beweging. Zijn hartje klopt 140 tot 150 slagen per minuut, tweemaal zo snel als jouw hart.

Het embryo heeft zijn eigen bloed, het is gescheiden van dat van jou.
Jouw bloedsomloop gaat tot en met de placenta. Hier gebeurt een uitwisseling tussen de bloedvaten van je baby en die van jou, maar er is geen rechtstreekse verbinding tussen de twee bloedsomlopen. Ze zijn door een vlies gescheiden.

Het embryo neemt voedingsstoffen op uit de placenta. De placenta doet ook dienst als filter om het embryo te beschermen tegen virussen en bacteriën.

8weken.jpg

Posted by: Mama Beer | 04-13-2007 | 09:04 AM
Posted in: Kleine beer

No Comments »

No comments yet.

Comments RSS TrackBack URI

 

Leave a comment


View My Stats