22 weken (music maestro!)

Rond deze periode kan je last krijgen van kortademigheid en duizeligheid. Je baarmoeder groeit immers fel en drukt steeds harder op de grote bloedvaten en op de longen. Probeer de last te beperken door in zijligging te slapen. Sta ook niet te bruusk recht vanuit een liggende of zittende houding.

Je kan al tijdens je zwangerschap met je baby beginnen te communiceren. Je partner en je andere kinderen mogen ook meedoen. Na de geboorte zal je baby de stemmen van zijn huisgenoten herkennen. Bovendien is iedereen zo beter voorbereid op de komst van de nieuwe baby.

Wil je in een kraamkliniek bevallen, bespreek tijdig je verblijf. Vraag een onthaalbrochure waarin de dienstverlening, de dagindeling, de bezoekuren, enz. vermeld staan. Ga na wat je moet meebrengen voor jezelf en voor je baby. Informeer je over de erelonen van de artsen (gynaecoloog, kinderarts, enz.) en vraag welk gedeelte van de ziekenhuiskosten die je zelf moet betalen. Ga ook na of de toegangswegen ’s nachts en overdag dezelfde zijn. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Veel kraamklinieken organiseren samen met Kind en Gezin infoavonden voor aanstaande ouders. Daarbij hoort ook een rondleiding in de verloskamer en op de kraamafdeling. Meer informatie krijg je in je lokale regiohuis. Zoek het adres op via www.kindengezin.be .

Je kan nu al het kraamgeld aanvragen. De laatste werkgever van je partner moet je daartoe een formulier geven. Heb je geen partner of werkt je partner als zelfstandige, dan moet de aanvraag via jouw werkgever verlopen. Vul het formulier in (laat het aanvullen door je gynaecoloog of arts) en stuur het naar het kinderbijslagfonds. Meer informatie hierover vind je op www.kindengezin.be onder ‘KinderKwesties’.

Kleine Beer hoort geluiden binnen in je lichaam, maar hij neemt ook geluiden waar van buitenaf. Deze geluiden worden wel gedempt door het vruchtwater, maar toch vangt je kindje nog veel op. Het reageert hierop door hard te schoppen.

Je kindje hoort het bloed door je aderen stromen. Het hoort je hartslag, je ademhaling en het gerommel van je maag. Vanaf dit moment luistert je baby ook naar geluiden, ritme en melodieën buiten jouw lichaam. Je kan een belletje om je hals dragen en je mag gerust tegen je ongeboren kind praten en zingen. Je partner en je andere kinderen mogen meedoen. Na zijn geboorte zal je baby deze geluiden herkennen en zal hij erdoor gerustgesteld worden. Hij voelt zich veilig en geborgen.

Je baby slikt vruchtwater in. Een deel hiervan blijft onverteerd achter in zijn spijsverteringsstelsel. Heeft je baby het benauwd, dan kan er wat van dit ‘meconium’ in het vruchtwater terechtkomen. Daarom moet er tijdens de bevalling goed op de kleur van het vruchtwater gelet worden.

Je kindje is nu ongeveer 27 cm lang en weegt 500 g.

Posted by: Mama Beer | 07-18-2007 | 11:07 AM
Posted in: Kleine beer

No Comments »

No comments yet.

Comments RSS TrackBack URI

 

Leave a comment


View My Stats